Poznaj wspaniałe właściwości oleju lnianego - jego zastosowanie i dobroczynny wpływ na organizm człowieka - skórę, włosy, serce, układ nerwowy, krwionośny, pokarmowy, rozrodczy...

Dieta dr Budwig

Dieta dr Budwig stosowana jest głównie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Jej podstawą są nienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład enzymów niszczących oksydazę, nadmiernie produkowaną przez organizm człowieka. W tradycyjnie przetwarzanych produktach spożywczych kwasy są od razu niszczone pod wpływem temperatury i azotanów dodawanych w trakcie konserwacji. Badania dr Budwig doprowadziły do niezwykłego odkrycia zależności rozwoju choroby nowotworowej od podaży kwasów omega-3. Terapia chorych dietą opartą na prawidłowym bilansie NNKT prowadzi do remisji choroby, poprawia jakość hemoglobiny i morfologię krwi obwodowej.

W diecie dr Budwig olej lniany stosuje się do przyrządzania pasty serowej. Miksuje się go z chudym twarogiem, do którego można dodać kefir bądź jogurt, zioła, warzywa lub owoce. Połączenie oleju z serem rozpuszcza kwasy tłuszczowe w wodzie i sprawia, że są łatwiej przyswajalne. Siarka zawarta w chudym twarogu jest składnikiem witaminy B1, kwasu pantenowego i biotyny, jest także niezbędna do spalania białek, węglowodanów i tłuszczy. W diecie tej zaleca się także spożywanie siemienia lnianego, dużych ilości świeżej wody, warzyw, owoców, zbóż i produktów fermentacji mlekowej. Zakazuje się jedzenia przetworzonych tłuszczy i substancji słodzących. Jest to dieta silnie oczyszczająca, dlatego nie zaleca się jej w czasie radio- i chemioterapii. W leczeniu chorób nowotworowych powinno się stosować ją przez pięć lat od ustąpienia objawów klinicznych.